petek, 5. september 2014

Bezeg

lat. Sambucus nigra

Čarovne lastnosti

Veje bezga se uporabljajo za izdelavo ritualnih magičnih palic. Na Danskem verjamejo, da pohištvo izdelano iz bezgovega lesa, prinaša nesrečo. Pri ciganih pa je prepovedana uporaba bezgovega lesa za kurjavo. Če bezeg raste v bližini hiše ali če ga obesite nad vrata in okna, vam zagotavlja zaščito doma. Pri ritualu za zaščito raztresete bezgove liste na vse štiri strani neba. Če bezgov les nosite s seboj, vas bo obvaroval prešuštva. Da bi preprečili revmatizem, so včasih pri sebi nosili bezgovo vejico, na katero so zavozljali tri vozle. Uporabljali so ga tudi pri porokah, ker naj bi prinašal srečo mladoporočencema. Nosečnice so poljubljale bezeg, da bi bili njihovi otroci srečni. Piščalke, ki so narejene iz vej, se uporabljajo za klicanje duhov in imajo enako moč, kot čarovne palice. Bezeg je posvečena rastlina poletnega solsticija.

Medicinska uporaba

Bezgovi cvetovi zmešani z meto ali rmanovim cvetjem pomagajo v primeru gripe ali prehlada. Olje bezgovih cvetov je zdravilo za razpokano kožo. Uporabljamo ga za očiščenje telesa, obnavljanje krvi, zdravljenje vnetja, proti vročini in pri lajšanju dihalnih težav. Liste lahko uporabljamo kot antiseptičen obkladek za rane in za odganjanje insektov. Bezeg je lahko toksičen, še posebej deblo. Bezga ne smemo uživati v času nosečnosti in dojenja.

Botanika

Je drevo ali grm. Dobro uspeva v vlažnih področjih. Listi, skorja in korenine ponavadi vsebujejo strupene alkaloide. Njihova uporaba in hranjenje nista priporočljiva v zaprtem prostoru.

Več o čarovnih rastlinah

Ni komentarjev :

Objavite komentar